Choď na obsah Choď na menu
 


Financie

Informatika priniesla tiež nový spôsob platenia. Hotovostné platby sú pomaly nahrádzané platbami bezhotovostnými, lebo majú mnoho nesporných výhod ako napríklad tie, že nemusíme pri sebe nosiť objemnú hotovosť. Túto nám nahradí platobná karta, v ktorej sú uložené informácie o stave nášho bankového konta. K použitiu takejto karty je nutné poznať PIN kód, pomocou ktorého sa pri jej použití autentifikujeme a tým je nám umožnené narábať s finančnými prostriedkami. Ďalším spôsobom bezhotovostného kontaktu je aj elektronické bankovníctvo.


Elektronické bankovníctvo

Poznáme viac druhov elektronického bankovníctva:

·        Phone banking- elektronické bankovníctvo po telefóne. Pomocou telefónu zavoláme banke, kde sa nám môže ozvať hlasový automat, alebo priamo živý človek. Tu sme vyzvaný na zadanie prihlasovacích údajov, následne po autentifikácii môžete zisťovať zostatky a účte, uskutočňovať transakcie alebo iné služby spojené s bankovníctvom.

·        GSM banking- táto služba umožňuje vykonávať bankové transakcie hocikde na zemi kde môžeme použiť GSM telefón. Túto službu musí podporovať SIM karta. Na využitie služby je potrebné zadať overovací PIN kód.

·        Home banking- na využívanie tejto služby je potrebné mať počítač s internetovým pripojením(alebo telefónnu linku) a nainštalovaný bankový program. Pomocou tohto bankovníctva je možné vykonávať transakcie ako v banke.

·        Internet banking- na používanie tejto služby postačuje iba počítač pripojený k internetu. Pomocou internetového bankovníctva je možné vykonávať všetky úkony ako v banke. Stačí sa prihlásiť pomocou mena a hesla na stránke banky a všetky transakcie sú ihneď dostupné.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.